Waarneemverslag 10 april 2020

We hebben het ISS vele malen zien overvliegen. Het ISS vliegt niet altijd over NL maar vanaf 21 maart wel ongeveer elke avond. Dan zie je een heel heldere ster in 5 minuten van west naar oost (hij gaat in 1,5 minuut de aarde rond!). Zie foto hieronder van 10 april – de streep is het ISS, de heldere ‘ster’ ernaast is Venus. Belichting 200 seconden:

ISS

ISS

Venus is deze tijd heel goed te zien als ‘avondster’, Orion staat mooi aan de hemel net als de Pleiaden (het ‘Zevengesternte’). Door de koude oostenwind was het met name vorige week heel helder.

Vlak na nieuwe maan (26 maart) en zie je s’avonds een mooie sikkel:

maansikkel

Maansikkel, 2 dagen na nieuwe maan (26 maart 2020)

De Pleiaden staan nu ’s avonds ook mooi aan de hemel (21 maart). Met alleen de camera en een 200mm telelens ziet dat er zo uit:
pleiaden

Pleiaden Fuji X 200mm

Met de SkyWatcher 15cm Newton telescoop wordt dat dan zo (24 maart):
Pleiaden

Pleiaden Meade 2000mm

Hieronder de Orionnevel (het juweel op het zwaard dat aan zijn gordel hangt) met de telelens en bijna 100 seconden belicht (op meedraaiend statief) op 21 maart:
orionnevel

M42 Orionnevel Fuji X 200mm

En met de SkyWatcher zie je dit (op 24 maart):
m42

M42 Orion Nevel Meade 2000mm

Ik had online een betere koppeling gekocht tussen camera en telescoop en heb zo de boel op Venus gericht (op 25 maart). Je ziet dan heel duidelijk dat dit geen ster is maar een planeet. Leuk genoeg heeft Venus – omdat ze tussen de zon en de aarde in staat – net als onze maan ‘schijngestalten’:
Venus

Venus in schijngestalte

De volgende avond (26 maart) heb ik met de telescoop geprobeerd het ISS zelf in beeld te krijgen (en houden!) en dat is zo waar gelukt!
ISS

ISS close up

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *