De afgelopen jaren heb ik met veel plezier leren werken met de comobinatie AutoStakkert / Adobe Photoshop. De meeste mooie plaatjes van de afgelopen jaren zijn hiermee tot stand gekomen. Toch las ik steeds vaker over PixInsight – een duur maar zeer effectief stacking- en bewerkingsprogramma. Ik hoorde er voor het eerst over op de podcast ‘Science in Astrophotography‘ van Antonio Martin Carrillo, een Spaanse astronoom (helaas is deze podcast inmiddels gestopt). Recent las ik ergens een discussie over nieuwe plug-ins voor het programma die door AI allerlei slimme bewerkingen kunnen uitvoeren zoals “deconvolution”, het scherp maken van onscherpe foto’s. Je kunt je afvragen of dit dan nog de door de fotograaf gemakkte foto is, en waar de grens dan ligt. Heerlijke discussie – maar het bracht me ook aan het twijfelen of ik wellicht deze software ook moest gaan gebruiken.

In januari besloot ik het proef-abonnement van 45 dagen te nemen. In die weken nam ik toevallig ook foto’s van de ‘groene’ komeet C/2022 ZTF, en besloot nu maar eens uitgebreid te leren hoe PixInsight te gebruiken. Het is namelijk allerminst intuitief en je moet heel wat weten over hoe digitale foto’s worden opgeslagen en hoe je op dat bron-niveau allerlei bewerkingen kunt uitvoeren. Gelukkig barst het op YouTube van de instructie-videos, nu zelfs over hoe precies deze komeet te bewerken.

Binnenkort zal ik de rekening wel krijgen maar ik heb PhotoShop al opgezegd. De grap is dat me dat Eur 12 per maand kostte en PixInsight eenmalig Eur 250,-.  Ik heb dus inmiddels al meer betaald aan Adobe dan dat deze software me gaat kosten. Ik ben helemaal blij!

Hieronder een paar voorbeelden van de power van PI en de daarbij beschikbare (vaak op AI gebaseerde) scripts en tools.