Waarneemverslag 12 mei 2021 (Wierum, Friesland) (Melkweg, Diverse DSO in Cygnus: Crescent Nevel, Cocon Nevel, Elephant Trunk, Noordamerikanevel, Sadr regio)

Mijn tweede trip naar ‘het Noorden’, op zoek naar donker zoals dat niet in de Randstad bestaat, kwam ik terecht in Wierum, aan de noordkust van Friesland, bij een AirBNB nog geen 50 meter van de Waddenzee. Dit was op de Waddenzeedijk na zonsondergang:

Volgens de lichtvervulingskaart https://darksitefinder.com/ licht dit in een lichtgroene zone. Volgens Clear Outside is het daar Bortle 4 – mij lijkt het eerder 3 of zelfs 2. Met het blote oog melkweg met details zien, en dat in Nederland!

Ik heb na wat geklooi met de Meade SCT vooral met de TS APO 65mm foto’s gemaakt in en rondom de Zwaan vanaf het terras voor de B&B. Bijna allemaal 4 of 5 subs van 120 seconden, ISO 1600, gestacked in DSS en nabewerkt in PhotoShop. Guiding met SkyWatcher EvoGuide 50mm, QHY5L-ii en PHD2.

Heerlijk om eens los te gaan op mooie deepsky-objecten, zie onder!

IC 5146 Coconnevel (Cygnus)

NGC 7023 Irisnevel (Cepheus)

NGC 6888 Crescent Nevel (Cygnus)

Sadr-regio (Cygnus)

NGC 7000 Noordamerika Nevel (Cygnus)

De Olifantenslurfnevel in IC 1396 (Cepheus)

Tegen een uur of 02:00 ben ik in het stikke-donker door een berkenbosje gelopen naar de Waddenzeedijk en heb daar op een simpel driepootstatief met de Fuji X 18-55mm lens (ingesteld op 18mm) 15 en 20 seconden belichtingen gemaakt van de melkweg boven zee. Fantastisch mooi gelukt vind ik!

Op weg terug naar de B&B een foto van de boerderij onder de melkweg, met Cassiopeia trots in beeld:

 

1 antwoord
  1. admin
    admin zegt:

    Notitie 19 mei 2021: Ik las later dat die nacht in het noorden op veel plekken Noorderlicht is gezien. Dit was bij de meesten rond middernacht. Ik heb de foto’s nagespeurd maar de eerste sessie op de dijk was rond 22:00 en de tweede rond 02:30. Niets te zien. Zal dus aan het tijdstip hebben gelegen. Wel uniek dat dit kennelijk in Nederland kan en ik zal er de volgende keer dus alerter op zijn!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *