Januari 2024 – Materiaalupdate: ZWO ASIAIR Mini WiFi Astrophotography Controller

ZWO is net Apple. Als je enkel ZWO spullen gebruikt, dan is het allemaal ontzettend makkelijk. Met de ASIAIR controller bedien je via super-simpele software op je iPad je focusser, je camera, je statief en dit allemaal vanaf je luie stoel, binnen in de warmte. Maar, dan moet je dus inderdaad allemaal ZWO spullen hebben.

Ik werd hierop geattendeerd toen ik in Brabant de ASI533MC Pro kocht van een vriendelijke jongeman (zie dit artikel). Hij zei me dat ik zeker een ASIAIR moest gebruiken, deed hij ook, en het was echt heel handig. Ik las het na en was snel overtuigd en vond al snel een verkoper van eem ASIAIR mini.

Het enige wat nu niet ZWO was was mijn volgcamera. Dat was een QHY, die had ik jaren terug al via te-les-koop gekocht. Via te-les-koop was ik snel aan een ZWOASI120MC gekomen (‘voor weinig’) en het eco-systeem was compleet.

Een ASIAIR is eigenlijk een Arduino, een op zich zelf staan linux computertje, met 4 USB ingangen en 4 AC uitgangen voor power. Je zet hem vast op je telescoop, koppelt je volgcamera, je hoofdcamera, je statief en je focusser aan, en hoeft dan alleen power te geven aan je ASIAIR. Dit scheelt een boel kabels, en alles zit vlak bij elkaar dus cabel management op de telescoop is ook goed te doen.

Een andere grote winst is het niet meer nodig hebben van een zoeker. Als de buis enigszins op het noorden staat, en je laat de telescoop ‘skewen’ naar een in de buurt liggende ster of object, dan kan je de software een snelle ‘solve’ laten doen, ofwel kijken of het de sterren herkent en zo kan bepalen waar je ongeveer zit. Lukt dat (en dat lukt 9 van de 10 keer) dan kan je late corrigeren tot je inderdaad daar zit waar je wilde zitten. Het systeem is nu gecalibreerd en je kunt nu rustig via de ingebouwde sterrenkaart kiezen wat je wil zien.

Maar de grootste winst is binnen zitten. Als het eenmaal werkt, en alles is gecalibreerd, zit je gewoon aan je keukentafel objecten te kiezen en foto’s te maken. De foto’s komen binnen op je ipad en je kunt ze zelfs live laten ‘stacken’. Zo zie je goed hoe mooi het gaat worden!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *