Waarneemverslag 30 januari 2023 (achtertuin) (Komeet C/2022 E3 ZTF)

Het zal niemand ontgaan zijn dat er een groene komeet langskwam begin dit jaar (zie bv dit artikel). Alom bekend als de ‘groene komeet’ of de ‘Neanderthaler komeet’ (omdat hij slechts eens in de vijftigduizend jaar langskomt), het ging hierom komeet C/2022 E3 ZTF. De C betekent dat de komeet niet als ‘periodiek’ te boek staat. Dit komt door zijn enorm lange omlooptijd (de grens voor periodiek is 200 jaar). 2022 is het jaar van otdekking. De E staat voor wanneer in het jaar hij is ontdekt, in dit geval in maart, en de 3 betekent Bedenk dat dit een jaar gebeurde voor de komeet een uberhaupt beetje bij ons in de buurt kwam! Er staan een aantal kijkers continu in de hemel te speuren naar kometen en asteroiden, om op tijd te zijn mocht er eentje op ons afkomen. Herinnert u zich de naam ‘NEOWISE’? Dat was niet de naam van de komeet, maar van het systeem dat die komeet als eerste vond. De komeet was voluit “C/2020 F3 (NEOWISE)”.

(Meer informatie over C/2022 E3 ZTF op wikipedia)

Dan nu de foto. De komeet kwam rond 1 februari het dichtst bij de zon en was daarmee rond die tijd ook het helderst. Ik wachtte tot een heldere avond zich aandeed! Gelukkig werd het nog vroeg donker dus laat zou het niet worden. Ik zette de gewone driepoot neer met de “Move-Shoot-Move” star tracker erop en de lange lens op de Fuji. Dit leverde nogal een gedoe op, want deze combi is iets te zwaar voor de bevestiging van de MSM. Wat het nog lastiger maakte is dat de komeet rond Polaris stond. De camera moet dan helemaal vlak tegen de MSM aanliggen en er zit dan van alles in de weg. Het is uiteindelijk gelukt, maar helaas was de komeet met deze lens niet meer dan een vlekje:

C/2022 E3 ZTF – Fuji X-T30 met 200mm F3.2 – 2 x 5 seconden ISO1600

Dit was echter wat ik wilde. Deze opstelling snel afgebouwd en het echte werk gepakt. Het HEQ-5 statief neergezet, uitgelijnd, de TS refractor erop, de camera er aan vast, de laptop erbij, Stellarium open en de komeet snel gevonden. Na een paar foto’s die al snel overbelicht raakten bedacht ik me dat ik een goed lichtvervuildings-filter heb om dit te verhelpen. Met dit filter kon ik prima tot een minuut belichten. Op de Fuji een cyclus ingesteld van 30 foto’s en daarna naar binnen om op te warmen. Later die avond de camera binnengehaald en de foto’s overgezet. Nog even snel stacken en dan ontdek je iets leuks: kometen staan niet stil!

Dat wist ik natuurlijk wel maar ik had niet gedacht dat het zo snel zou gaan! Dit krijg je namelijk als je op de normale manier gaat ‘stacken’, rekening houdend met de sterren in de foto – de komeet word een vage streep:

Even googlen leert dat DeepSkyStacker – het stapelprogramma – een ‘kometen-functie’ heeft! Nooit geweten, maar nu wel zo handig. Het komt er op neer dat je op elke foto aangeeft waar de komeet staat, en zo weet het programma hoe het moet ‘alignen’ rondom de komeet en niet op de achtergrond. Let wel, dan ben je er nog steeds niet, want het resultaat is nu dit:

Gelukkig kan DSS een combinatie maken. Het programma stapelt eerst de achtergrond, dan de komeet, en voegt daarna de ene stack bij de andere voor dit resultaat (na een beetjje oppoetsen in Photoshop):

C-2022 E3 ZTF – Fuji X-T30 30 x 60 sec ISO1600 – TS 65mm f/6.5 met IDAS-LPS-LP2Filter op H-EQ5

Mooi he?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *