Waarneemverslag 29 juli 2022 (Meijendel) (Jupiter & Saturnus)

Sinds maart dit jaar was ik al niet meer met de Meade ACF en de hele santenkraam naar buiten gegaan. In juni had ik nog prachtige foto’s van de melkweg gemaakt maar ik wilde weer eens op planetenjacht. Mars was na de laatste oppositie alleen ’s ochtends te zien geweest en ook Jupiter en Saturnus, hele dankbare objecten, waren tot nu toe ochtendverschijningen gebleven.

Tot nu toe! Ik zag uit naar het weekend van 30 juli, dan was het nieuwe maan en vanaf ongeveer dan zouden Jupiter, Satrunus en Mars alle drie weer in het begin van de nacht zichtbaar zijn. Het lot wilde dat het vrijdagavond de 29e een heldere en warme nacht zou zijn. Dat werd de avond dat ik weer eens naar Meijendel zou gaan met de hele boel in de achterbak.

Sinds de handbediening van de HEQ-5 het niet meer deed, en ik de truc met de laptop had ontdekt, was in de duinen fotograferen een stuk lastiger geworden. Ik zou een heel lang verlengsnoer nodig hebben! Ik had het daarom ook niet meer geprobeerd, ik was in de tuin gebleven of naar mooie lokaties gegaan waar ik een stekker in een stopcontact kon steken. Maar nu we een nieuwe auto hebben – een PHEV – met achterin een aansluiting van het model “sigaretten-aansteker”, durfde ik het aan. En de laptop? Dat werd een experiment: hoe lang zou die het volhouden, op “vliegtuigstand” en met het scherm op een zo laag mogelijke lichtsterkte? Twee ontdekkingen: De auto levert alleen stroom als het systeem ingeschakeld is (met alle verlichting vandien!) en de laptop hield het minstens drie uur vol.

Vanaf 23:30 was Saturnus goed te zien en na middernacht Jupiter ook. Voor Mars werd te laat, die zou pas om 02:00 of zo goed te zien zijn. De bedoeling van de avond was om met behulp van de TeleVue PowerMate 5x en de “lucky imaging”-techniek (zoek die maar eens op) 30-seconden videos te schieten van de zichtbare planeten en die de volgende dag met AutoStakkert en Registax te bewerken tot mooie foto’s. Ik ben superhappy met het resultaat. De mooiste twee staan hieronder:

Jupiter – 40 seconden HD video. In AS!3 de beste 5% frames gestacked bewerkt met Registax.

Saturnus – 30 seconden HD video. In AS!3 de beste 5% frames gestacked bewerkt met Registax.

Deze foto’s zijn al weer stukken beter dan mijn vorige pogingen dus als Mars weer wat hoger staat gaan we die ook weer proberen!