Waarneemverslag 12 februari (Achtertuin, DH) (Orion Rosette en Paardekop)

Een andere manier om met de enorme lichtvervuiling in Den Haag om te gaan is het gebruik van filters. Ik besloot afgelopen week, op een van de zeldzame heldere avonden, nu niet weer weg te rijden naar een ver en duister oord, maar de kijker in de tuin te zetten en met het OPTOLONG L-Enhance filter te werken. Die houdt alle licht tegen behalve H-alpha licht dat wordt uitgezoden door emissienevels met veel waterstof. In de winternacht zijn er een paar hele bekende die die licht uitzenden en dit zijn dus welkome doelen voor de amateur!

Zie onder drie resultaten van een avondje schieten. Ik heb eze eerder gefotografeerd en ik merk dat met name de Rosettenevel beter is dan eerder. De andere twee zijn mooi maar ik wil daar nog wel eens een avond aan besteden om ze nóg mooier te krijgen. Een truc is om te werken met verschillende belichtingen en die dan te combineren – wordt vervolgd!

Nu maar gewoon even genieten van die schoons!

M42 De Orionnevel – Fuji X-T30 en TS-APO met L-Enhance-filter, 15x60s op ISO3200, gestacked met DSS bewerkt met PhotoShop

 

NGC2237 Rosettenevel – Fuji X-T30 en TS-APO met L-Enhance-filter, 22x60s op ISO3200 en ISO6400, gestacked met DSS bewerkt met PhotoShop

 

IC434 Paardekopnevel en NGC2024 Vlamnevel – Fuji X-T30 en TS-APO met L-Enhance-filter, 10x60s op ISO6400, gestacked met DSS bewerkt met PhotoShop

Waarneemverslag 27 januari (Oude Tonge) / 2 februari (Lekdijk) (Orion, Pleiaden & Cassiopeia)

Na de laatste experimenten met de MSM star-tracker zowel thuis als in Meijendel was het duidelijk dat breedbeeld-foto’s met de gewone lenzen (waarop mijn astro-level filters niet passen!) donkerdere nachten vereisten. Dan moet je dus met de LPM app in de hand op google maps zitten kijken waar we dan het beste heen kunnen gaan. Daar kwam uit: Oude Tonge. Net iets minder dan een uur rijden en al veel donkerder dan hier. Sky quality 19.5 en Bortle 5. En ook gewoon leuk, een stukkie rijden, luisterboek aan, even lekker er uit.

Onder aan Oude Tonge, aan de Grevelingen, was een parkeerplaats en een stukje asvalt dat tot aan de oever naar beneden liep, ver van het dorp en stikke-donker. Orion stond pront boven het water te stralen en dat zou mooie plaatjes opleveren. Ik merkte wel dat licht aan de overzijde van het water wat stoorde op de foto’s. Ik heb die avond foto’s gemaakt van Orion, Orion en Stier, en Cassiopeia. De bedoeling was “Barnard’s Loop” in beeld te krijgen – een rossige cirkel links van het sterrenbeeld Orion, die in hele donkere nachten te zien is bij lange belichting. Maar het was erg koud en op de een of andere manier heb ik niet lang genoeg belichte foto’s staan maken. Het was dus allemaal wel mooi, maar niet zo mooi als het had kunnen zijn. Beetje dom, maar ja, het blijft experimenteren en soms gaat het niet lekker.

Hier toch wat resultaten:

Het Sterrenbeeld Orion – Fuji X-T30 24mm f/2.8 5x30s ISO1600 gestacked met DSS, bewerkt met PhotoShop

Het Sterrenbeeld Cassopeia – Fuji X-T30 18mm f/2.8 6x30s ISO800 gestacked met DSS, bewerkt met PhotoShop

Een week later was het weer eens helder (althans dat was voorspeld – het viel achteraf toch wat tegen!). Ik besloot die avond niet richting Zeeland te gaan maar richting Utrecht. Op de LPM kaart is nl te zien dat rond Schoonhoven een donkergebied begnit, echt ‘Groene Hart’-gebied, dat ongeveer onder Bodegraven begint en dan 30 km naar Oost en Zuid doorloopt. Met Google Maps had ik voor die avond een plek bepaald met een parkeerplaats (de parkeerplaats voor het natuurgebied Willeskop bij Polsbroekerdam).

Ik nodigde mezelf uit voor een hap bij de familie Götz in Bodegraven (heel gezellig!) en reed daarna door naar de aangewezen plek. Daar aangekomen waren er echter nog veel wolken. Die zouden om 21:00 weg zijn, het was 20:45 en het leek er nog niet op dat die snel zouden verdwijnen. Toen nog maar eens op de kaart gekeken en een plek verderop gevonden – een soort festivalterrein aan de Lekdijk ter hoogte van Lopik (recreatiegebied Salmsteke). Er stond inmiddels een gure harde wind, maar de wolken waren even weg dus de camera kon worden neergezet. Het leek hier wel nog iets donkerder dan in Polsbroek. Volgens LPM is het daar Sky Quality 19.3 en Bortle 6. Net iets minder donker dan in Oude Tonge maar het verschil was klein! Helaas wel een heldere maan die de weinige wolkjes die toch bleven overdrijven helder uitlichtte wat ook een beetje stoorde maar ook hier toch aardig resultaat:

Om Barnard’s Loop te zien moest ik de foto’s met Photoshop behoorlijk opblazen (links van de drie sterren, de riem van Orion, zie je een vaag rozig schijnsel). Het ziet er indrukwekkend uit maar het is een beetje kunstmatig. Oordeel zelf maar!