Waarneemverslag 21 december 2021 (achtertuin, DH) (MSM)

Zoals aangegeven in de materiaal-lijst heb ik begin november de Move Shoot Move star-tracker gekocht en wachtte ik op de eerste heldere nacht. Die kwam pas laat, ik moest toch een week of zes wachten voor ik mijn nieuwe speeltje kon gebruiken. Toevallig was dit de langste nacht van 2021, midwinter, het was goed koud, een graad of 2, en in de achtertuin heb ik het spul neergezet voor wat proeffoto’s.

Omdat de lichtvervuiling hier nogal stoort en de filters die ik normaal gebruik niet aansluiten op de standaard cameralens werden het foto’s van bekende en heldere objecten. Deze foto’s waren met name bedoeld als proof of concept van de tracker. Het zijn beiden stacks van meerdere foto’s, ge-edit in PhotoShop.

De eerste is van het sterrenbeeld Cassiopeia en omgeving – het rode vlekje rechtsonder is de ‘pacman-nevel’, linksonder zie je bv de zg. “dubbelcluster” (in het sterrenbeeld Perseus). Linksboven zouden de hart- en zielnevels te zien moeten zijn maar helaas, daarvoor is het gewoon niet donker genoeg in Den Haag! De grote hoeveelheid sterren in dit stuk hemel (dit stuk hemel ligt midden op de melkweg) is wel goed te zien:

Cassiopeia en omgeving – Fuji X-T30 55mm op MSM – 30x60s ISO400 – gestacked DSS, bewerkt PS

De tweede is van de Pleiaden, een dankbaar winterobject. Helaas lukt het hier niet de nevels duidelijker in beeld te krijgen zonder de achtergrond te overbelichten.

Pleiaden – Fuji X-T30 55mm op MSM – 20x60s ISO400 – gestacked DSS, bewerkt PS

10 november 2021 – Materiaalupdate: “Move-Shoot-Move” star tracker

Als ik geen plek of zin heb om de zware HEQ5-Pro mee te zeulen, dan neem ik de ‘simpele’ driepoot mee. Die is prima voor korte belichtingen maar voor de meeste astro-doeleinden wil ik langer belichten is dit dus geen alternatief. Er bestaan gelukkig zg. star-trackers, niets meer dan een meedraai-doosje wat je op de driepoot schroeft en waarop je dan de camera monteert. Zo maak je van je eenvoudige driepoot een meedraaiend statief voor lange belichtingen.

Ik was hier al een tijdje naar aan het kijken. Er bestonden tot voor kort twee bekende oplossingen, die van iOptron en die van SkyWatcher. Beiden zo rond de Eur 400 dus net boven die grens van “even kopen om te zien of het wat is”. Ik neig er dan heel lang over te doen om te beslissen. Gelukkig maar, want eind 2021 kwam er een hele mooie derde optie op de markt, de ‘Move-Shoot-Move‘:

Die is door een stel enthousiaste astrofofotgrafen verzonnen, ontworpen en gebouwd en wordt over de hele wereld verkocht. Het doosje zelf is nog geen Eur 200, en het werkt dat prima, maar het is handig er op zijn minst de laser-pointer bij te doen waarmee je het spul op Poplaris richt om een goede afstelling op de draaisas van de aarde te krijgen (zie foto hieronder) en een balhoofd zodat de camera los van de MSM kan worden gericht en je een vlakke horizon kan houden in je foto.

Ik had mezelf beloofd deze te kopen zodra de camera terug zou zijn. Die was er eind oktober (zie dit artikel) en nog geen twee weken na de bestelling was hij in huis. Inderdaad een supersimpel systeem – nu dus wachten tot de eerste heldere nacht om dit te proberen!