Waarneemverslag 8 november 2021 (achtertuin, DH) (NGC 1545)

Ik zag al maanden tot mijn grote frustratie Jupiter lekker schijnen elke avond, het is oppositie, dus de perfecte tijd om deze reus goed vast te leggen. Maandagavond waser plots een heldere avond en kreeg het astrofoto-virus me opeens weer te pakken. Ik zette alles klaar maar kwam er tegelijk achter dat jupiter niet meer boven de huizen uitkomt en dus kansloos is vanuit onze tuin. Toch heerlijk om weer even buiten te spelen.

Omdat ik in eerste instantie voor jupiter had ik niet echt de tijd had genomen alles perfect uit te lijnen, en de volgkijker niet opgesteld, maar het zou goed genoeg moeten zijn voor wat simpele foto’s. Ook omdat er richting Noord / Noord-West en enorme boom is weggehaald had ik ruim uitzicht op die kant van de hemel waar nu Persues, Cassiopeia en de Voerman staan, echte herft-sterrenbeelden. Onderstaande foto heb ik maar even tot ‘first light’ foto van de nieuwe camera gedoopt, dit is NGC 1545, een open sterrenhoop in Perseus:

 

Fuji X-T30 40sec op ISO1600 via Meade ACF 2000mm met 0,62x reducer op SkyWatcher HEQ-5 Pro

1 november 2021 – Materiaalupdate: Fuji X-T30

Naar aanleiding van het defect dat deze zomer optrad in Zwitserland (zie deze post) heb ik gebruik gemaakt van de mogelijkheid een upgrade te doen naar de Fuji X-T30, de opvolger van de X-T20.

Op het eerste gezicht is dit dezelfde body, met een paar kleline aanpassingen. Het ‘wieltje’ waarmee je door het menu heen scrollt is vervangen door een joystickje, dat heel snel went en eigenlijk wel lekker werkt. Het tweede verschil is dat de ‘Q’-knop (naar het snelmenu) nu precies daar zit waar mijn duim de camera vasthoudt. Ik vind dit vooralsnog heel irritant en hoop dat ik snel wen aan een nieuwe greep.

 

Waarneemverslag 5 & 6 augustus 2021 (Laax, CH) (Jupiter, Adelaarsnevel, Lagune- en Trifidnevel)

Laax, CH

De Zwitserse nachten zijn uniek. Laax-dorf ligt op een hoogte van 1000 meter, ver van stadsbebouwing en heeft een Bortleklasse 4. Als het er donker is dan is het er echt donker. De ijle berglucht helpt – dit noemen we een goede ‘seeing’, dus weinig schittering en fonkeling van sterren wat tot wazige foto’s leidt.

Ik had een nieuwe lens mee, de SAMYANG 135mm F2.0. Dit is een favoriete lens van astrofotografen omdat hij een lage F waarde (dus veel lichtopbrengst en dus korter belichten) koppelt aan een perfecte lenskwaliteit (dus superscherp beeld). De brandpuntsafstand van 135mm is geschikt voor het fotograferen van de grootste nevels aan de hemel zoals de sluiernevel naast de Zwaan of de hart- en zielnevel in Cassiopeia.

Het lastige op deze lokatie is dat ik mijn grote statief bij me had en dat op het balkon had opgesteld. Het balkon kijkt uit over het zuid-westen, wat super is voor de hemel en de melkweg, maar dan kan ik het noorden niet zien dus is het uitlijnen van het statief een crime. Met heel veel geduld, een kompas, veel oefenfoto’s en wat gemopper is het wel gelukt, maar makkelijk was het niet. Ik heb heel veel foto’s weggegooid.

5 augustus

De hele week was trouwens super slecht wat het weer betreft. Er zou hooguit een avond een heldere lucht zijn. Dat was voorspeld voor 5 augustus. Die avond heb ik wat foto’s gemaakt van de melkweg en de lucht boven de bergen, maar de wolken hielden zich niet aan de afspraak en kwamen al snel aanzetten en verpestten het uitzicht. Toch leverde dat wat aardige kiekjes op – oordeel zelf maar.

Jupiter, een vliegtuig en wat auto’s op de berg (Fuji X-T20 Samyang 135mm 20s op ISO3200)

 

Zuidelijke hemel met Lagune- en Trifidnevel (Fuji X-T20 Samyang 135mm 30s op ISO1600)

6 augustus

De weersvoorspelling was dus alleen goed voor 5 augustus maar de wolken dachten “laten we gewoon een dagje later met vakantie gaan”. Zoals ze de 5e toch waren gekomen bleven ze de 6e uit. Ik kreeg dus zo maar nog een nacht cadeau! Ik had foto’s gemaakt van waar en hoe het statief stond, had alle instwellingen met rust gelaten en had dus weinig moeite het gevaarte weer zo te zetten dat ik weer aan de slag kon.

Wat een geluk! Ik ging snel aan de slag. Toch zat er iets tegen, leek het. De foto’s werden allemaal wat donker. De belichting moest langer en langer, maar zo kwamen de onzuiverheden van de montering weer in het spel en moest ik veel weggooien. Wat was er toch mis? Ik heb best lang zitten prutsen en proberen en aanpassen en niets werd mooi.

Toen heb ik de TS APO er maar bijgenomen en ben daarmee gaan spelen. Daar zijn wel mooie plaatjes uitgekomen, zoals deze van de Adelaarsnevel:

M16 Adelaarsnevel (Fuji X-T20 TS APO 600mm 6x120s ISO1600 Stacked in DSS bewerkt in PhotoShop)

7 augustus

Tja – en toen sloeg het noodlot toe. Als eerste kwam ik er achter dat ik met mijn domme kop op de nieuwe lens in het donker de diafragmaring had dichtgedraaid op F/22 waardoor er zo goed als geen licht doorheen kwam. Zodoende een schitterende nacht met superdonker en geweldige seeing verprutst, zeer frustrerend.

Maar het werd erger. Die dag, of een dag er na, vond de camera zelf dat het genoeg was geweest. Met de officiele Fuji-lenzen kreeg ik consequent een LENS ERROR te zien en weigerde hij foto’s te maken. De communicatie tussen lens en camera deed het niet. Met andere lenzen geen error maar ook zo lukte afdrukken niet. Ik heb alles gedaan wat internet me kon adviseren – niets hielp. Dat was het begin van een lange periode zonder camera, zie de volgende entry!

(PS: Ik heb in NL de camera naar de fotoboer gebracht om naar Fuji in te sturen. Fuji neemt zijn / haar tijd, en uiteindelijk werd dit een reparatie/vervanging van Eur 450. Pfffff….)