Waarneemverslag 28 mei 2020 (Meijendel met Bassem) ISS, M57

Afbeelding bewaard met toegepaste instellingen.

Waarneemverslag 17 mei 2020

De maan komt nu steeds later op dus daar heb je nu iets minder last van en de nachten zijn weer kraakhelder dus reden om naar buiten te gaan.
Na de afgelopen keren objecten in de Grote Beer te hebben geprobeerd is het nu ook heel geschikt om de camera op de Leeuw te richten.
In de Leeuw en tussen de Leeuw en de Maagd (!) zijn er enorm veel sterrenstelsels te zien.
Ik had eerder al eens geprobeerd in de Leeuw het zg. ‘Leo Triplet’ te vinden en had steeds goede foto’s van net het verkeerde stukje hemel gemaakt.
Vanavond een nieuw plan: de laptop mee naar buiten met daarop een programma waarbij je een soort planetarium hebt, en dan sterretje voor sterretje bewegen tot je op de plek bent waar het moet staan.
Je ziet dan nog niets in de zoeker, en moet dus test foto’s maken, met hele hoge ISO (6400) en iets van 20 seconden belichten.
Ik had door de nieuwe zoektechniek snel beeld en maakte daarna 10 (dezelfde) foto’s met ISO 3200 en 30 seconden.
Op de PC die foto’s samenvoegen en bewerken levert dit fraaie beeld op (vol scherm geeft het mooiste effect):
Links M65 en M66, verder geen naam, en rechts de zg. ‘hamburger-galaxy’.
De namen zijn af en toe wat jolig en niet oorspronkelijk dunkt me!….
Ik wilde die avond ook per se het onderstaande stelsel fotograferen;
Dit is M61 in de Maagd. Wat maakt deze nou bijzonder?
Als je foto’s ziet van het stelsel van vorige jaar, dan valt wellicht op dat iets verschilt tussen beide foto’s:
Wellicht zie je het – link van het stelsel staan boven 4 sterren, en onder maar 3! Die ster op ‘acht uur’ stond er eerder niet – dit is namelijk een ‘supernova’ die pas even geleden ontdekt is (ik geloof 7 mei).
Dit is een ster die na miljoenen jaren ‘branden’ door zijn brandstof heen is en onder zijn eigen gewicht ineen stort en daarna explodeert. Die zorgt voor een hoeveelheid licht van miljoenen zonnen die een paar weken duurt en dan uitdooft. Dat we dit nu zien is best bijzonder – als is het niet de eerste in dit stelsel. Je snapt dat ik deze graag wilde fotograferen!
Daarna weer even terug naar de Grote Beer. Er was nog een object wat me maar niet wilde lukken. Zelfs met mijn nieuwe zoektechniek duurde het lang voor het lukte, ik was denk ik pas 01:30 klaar..!
Het gaat om weer een planetaire nevel (zie de RingNevel in een eerdere mail):

Waarneemverslag 7 mei 2020

En toen was het opeens weer helemaal helder! Dinsdagavond had ik echt geen zin, maar woensdagavond kon ik het niet laten om toch even naar buiten te gaan. Grappig genoeg was het om 22:15 nog helemaal niet donker. Een paar weken terug ging dat veel sneller, duidelijk dat 21 juni in zicht is.

Eerst een truc geoefend met Venus: als je daar een video van een paar seconden van maakt dan heb je (framerate is meestal 20-30 plaatjes per seconden) al gauw een paar honderd frames. Die kan je dan in de computer laten ‘stapelen’ voor een mooier plaatjes. Resultaat was niet veel beter dan ik met enkele foto’s haal – maar wellicht doe ik ergens nog iets fout.  In elk geval een duidelijk sikkeltje, en kleiner dan vorige maand! Dat klopt ook, Venus gaat richting zon en is straks niet meer te zien.

Toen het goed donker was ging ik met de grote telescoop op zoek naar twee objecten in de Grote Beer die ik ook al eens eerder met de camera+zoomlens had genomen. Het gaat om ‘Bode’s sterrenstelsel’ (M81) en de ‘Sigaarnevel’ (M82).

Op de (oudere) zoomlens foto zie je hoe ze bij elkaar staan:

Met de telescoop was het een enorm gepuzzel om ze te vinden plus stress met een bijna lege camera batterij, maar de moeite waard!

Eerst ‘Bode’s sterrenstelsel’ (M81):

en daarna de ‘Sigaarnevel’ (M82):

Met de telescoop wordt het toch allemaal wat groter en helderder!

Beiden ong. 1 minuur belicht, gestapeld en nabewerkt in Adobe LightRoom.